Jadalnie dla pracowników
W niektórych przypadkach pracodawca ma obowiązek zapewnienia swoim podwładnym pomieszczenia do spożywania posiłków. Taki wymóg dotyczy zakładów pracy, w których na jednej zmianie pracuje powyżej 20 pracowników. Z kolei jeśli pracownicy narażeni są na niebezpieczne substancje chemiczne, biologiczne czy środki promieniotwórcze, obowiązek ten jest ważny bez względu na ilość pracowników. Ważne, żeby pomieszczenie przeznaczone na jadalnię miało odpowiedni metraż.
Nie może być on niższy niż 8m2. W każdej jadalni powinna znajdować się umywalka, której ilość zależy od ilości miejsc siedzących. W pobliżu umywalki powinny znajdować się ręczniki jednorazowe do wytarcia rąk. Alternatywnym rozwiązaniem jest zamontowanie suszarki do rąk.
Pracodawca powinien zapewnić również dostęp do urządzeń podgrzewających. W szczególności dotyczy to jadalni, w których pracownicy spożywają własne posiłki. Wskazane jest, żeby w takich pomieszczeniach znajdowały się zamykane szafki. W nich pracownicy mogą przechowywać własne posiłki.